Andrej Petruš splnil v roku 2004 svoj 10-ročný záväzok

31.12.2004 Celý región

Operované roztrhané väzivo v ľavom kolene v roku 1993 priviedlo Prešovčana Andreja Petruša k tomu, že si dal záväzok prejsť na bicykli viac ako 40 075 kilome...
Operované roztrhané väzivo v ľavom kolene v roku 1993 priviedlo Prešovčana Andreja Petruša k tomu, že si dal záväzok prejsť na bicykli viac ako 40 075 kilometrov a 704 metrov. V roku 2004 sa mu ho podarilo splniť a navyše už má na svojom konte asi dve tisíc kilometrov.

\"Pán primár Kľoc v Prešove ma odsúdil - podotýkam v úvodzovkách - na doživotné cvičenie, \" povedal. Pamätá si slová ortopéda, že zlé je, keď bude cvičiť, a ešte horšie, keď nebude cvičiť. \"Jeho slová som si zobral za srdce a odvtedy som si povedal, že aj keď som vlastne invalid, že za desať rokov dokážem na bicykli obísť celú zemeguľu okolo rovníka, \" dodal a tým prezradil, prečo vlastne presne takú dlhú trasu si zaumienil prejsť.
\"Nie som žiaden borec, \" skromne podotýka muž, ktorý si sadne na bicykel v ktoromkoľvek počasí. Samozrejme, najradšej má suchú prešovskú vozovku na Kvašnú vodu, čo je lesoparková prímestská rekreačná oblasť Prešova. Dovedna asi 30 kilometrov tam a späť si odkrútil aj 31. decembra. \"Niet nič krajšie ako všetko biele okolo vás a na stromoch inovať, \" priznal svoj najkrajší dojem.
Keď je chladnejšie, ale len do mínus 11 stupňov, zababuší sa a je na nespoznanie. Priznáva, že koleno ho nebolí. Keby sa tak stalo, prestane jazdiť.
V priemere za rok odjazdil 3550 kilometrov, ale na začiatku plnenia predsavzatia to bolo okolo 3200 kilometrov. V tomto roku - ako sa s úsmevom odvolal na horolezcov - sa aj on zaradil medzi \"osemtisíckarov\", pretože odkrútil 8150 kilometrov. Vlani mal odšliapaných 6248 kilometrov. Aj keď veľa jazdí po ceste ako riadny účastník premávky, našťastie sa mu nič nestalo. \"Vodiči mi všelijako kývajú, ja im rovnako odpovedám, \" poznamenal. Vzhľadom na to, že nosí okuliare a je \"vraj v rokoch\" (narodil sa v októbri 1952) prestal jazdiť za tmy.
Doteraz využíval tri bicykle - cestný, horský a tzv. trekingový. Ten posledný, najnovší mu ukradli, keď po jazde sedel na pive. Na horskom od roku 1994 odjazdil najviac, ale už si na ňom okrem kostry všetko vymenil.
Absolvent elektrotechnickej fakulty vtedajšej Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave v roku 1997 je dlhé roky sekretárom redakcie Prešovského večerníka a okrem cyklistiky miluje všetko, čo sa spája s históriou mesta Prešov. Rád o nej aj píše.
(jj)
 

Vyberte región